Yeni araştırmanın şaşırtıcı keşfi: Güllerin atası aslında sarı mıydı?

Yapılan son araştırma, güllerin kökeni hakkında şaşırtıcı bir keşfe ışık tuttu: İlk güllerin sarı renkte olduğu ortaya çıktı!

Pekin Ormancılık Üniversitesi’nden Profesör Chao Yu liderliğindeki bir ekip, Rosa persica adı verilen çöl türünün genomunu analiz ederek modern güllerin evrimsel geçmişine ışık tuttu.

Araştırmaya göre, bu atasal türün yapraklarında leke yoktu ve çiçek yapısı oldukça basitti. Daha karmaşık yapılar, çift sıra yaprakçığın nadir mutasyonlar sonucunda oluşmasıyla gelişti. Kırmızı ve pembe güllerin insanlar tarafından tercih edilmesiyle yaygınlaştığı ve beyaz güllerin daha erken evrimleştiği belirtiliyor.

Geçmişte güller, genetik çeşitlilik açısından oldukça zengindi fakat tarım uygulamaları bu çeşitliliği azalttı. Endüstriyel tarım, gülleri hastalıklara ve iklim değişikliklerine karşı daha savunmasız hale getirdi. Doğal çeşitlilik azalırken, bazı vahşi türler ise genetik kaynak olarak çaprazlama çalışmalarında değerlendirildi.

Gül genetiği üzerine yapılan araştırmalar, bitkilerin evrimsel süreçlerini anlamamıza yardımcı olurken, gelecekte daha hastalıklara dayanıklı ve istenen özelliklere sahip türlerin yetiştirilmesini kolaylaştırabilir.

Güllerin Kültürel Değişimi

Araştırma, günümüzde güllerin kokularının geçmişe kıyasla çok daha az çeşitlilik gösterdiğini ortaya koydu. Yetiştiricilerin hastalık direnci ve uzun ömür gibi özelliklere öncelik vermesi, doğal kokuların azalmasına neden oldu.

Ayrıca güllerin kültürel sembollerinin de değiştiği belirtildi. Örneğin, sarı güllerin kıskançlık ve sadakatsizlikle ilişkilendirilmesi, toplumların güllere yüklediği anlamların zamanla değiştiğini gösteriyor.

Bilim insanları, güllerin hala doğada genetik açıdan zengin olduğunu ve bazı özelliklerin geri kazanılabileceğini düşünüyor. Koruma çalışmalarının genetik çeşitliliği sürdürülebilir kılacağı vurgulandı. Gelecekte, güller istenilen renk ve dayanıklılık özellikleriyle yetiştirilebilir.

Bu araştırma, güllerin evrimsel süreçleri hakkında önemli bilgiler sunarken, gelecekte bitki genetiği çalışmalarına yön verebilir. Araştırma, Nature Plants dergisinde yayınlandı.

Related Posts

Bilim insanlarınca keşfedilen rengi taklit ettiğini öne sürdü

İngiliz sanatçı Stuart Semple, bilim insanlarının, göze lazer ışığı göndererek keşfettikleri yeni bir rengi boya olarak taklit ettiğini savundu.

Spor otomobil Denza Z görücüye çıktı!

Çin merkezli BYD’nin premium markası Denza, spor otomobil segmentine yönelik yeni konsept aracı Denza Z’yi Şanghay Otomobil Fuarı’nda tanıttı. Elektrikli araç teknolojileriyle dikkat çeken marka, bu modeliyle birlikte performans odaklı araç …

Nintendo Switch 2 ön siparişe açıldı: İşte fiyatı!

Bilindiği üzere Nintendo Switch 2‘nin ilk etapta 9 Nisan’da ön siparişe açılması bekleniyordu. Ancak ABD’nin küresel ticaret kısıtlamaları nedeniyle bu tarih 24 Nisan’a ertelendi. Bugün itibariyle bekleyiş sona erdi ve konsol yurt dışında resmen ön …

Google Pixel 9a’nın ekran ve kamera puanı belli oldu!

Google’ın geçtiğimiz ay kullanıcıların beğenisine sunduğu Pixel 9a modelinin DxOMark puanları yavaş yavaş belli olmaya başladı. Son gelişmeler, akıllı telefonun kamera ve ekran puanını gözler önüne seriyor. İşte ayrıntılar! Google Pixel 9a ekran ve …

OpenAI’den sürpriz hamle: Google Chrome’u satın almak istiyor

Google’ın tekelcilik davası devam ederken, ABD Adalet Bakanlığı’nın Chrome’un elden çıkarılması yönündeki önerisi dikkat çekti. Bu gelişme üzerine yapay zekâ alanındaki öncü şirket OpenAI, tarayıcıyı satın alma ihtimaline sıcak baktığını açıkladı.

Pixel 9a kamera ve ekran performansıyla kendi sınıfında zirveye yerleşti

Google’ın yeni nesil akıllı telefonu Pixel 9a, kısa süre önce DxOMark tarafından detaylı bir şekilde test edildi ve değerlendirme sonuçları teknoloji dünyasında büyük ilgi uyandırdı. Kamera ve ekran performansıyla dikkat çeken cihaz, özellikle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir