Vücut kulağa alarm yolluyor: Yatarken duyulan kalp atışının sebebi buymuş!

Kalp Atışlarının Kulakta Duyulmasının Nedenleri ve Prof. Dr. Ela Araz Server’in Açıklamaları

Alanında uzman doktor, gece yatağa yatıldığında kalp atış sesinin kulakta duyulması ve bu durumun sürekli hale gelmesinin nedenlerini açıkladı. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ela Araz Server, bu durumun en yaygın sebeplerini yorgunluk, stres, aşırı kafein tüketilmesi olarak belirtti.

Milliyet gazetesinden Betül Yasemin Keskin’in haberine göre, yakın bir zamanda ABD’li cerrah Dr. Anthony Youn, TikTok’ta bir video paylaştı. Hızla viral olan bu videoda Youn, “Eğer ara sıra yan yattığınızda kalbinizin attığını duyuyorsanız, büyük ihtimalle şah damarınız yastığınıza yaslanmıştır” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Videonun sosyal medyaya düşmesinin ardından Youn’un 8.4 milyon takipçisi onu soru yağmuruna tuttu. Youn genel bir açıklamayla, “Yan sattığınızda veya özellikle ayakta durduğunuzda kalbinizin atışını sürekli duyuyorsanız sebebi kulak çınlaması olabilir” cevabını verdi.

“Yorgunluk, stres, aşırı kafein tüketilmesi”

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ela Araz Server kalp atışlarımızı en çok hangi durumlarda duyabileceğimizi açıkladı. Server, çoğunlukla normalde yan yattığımızda, aşağı doğru eğildiğimizde, kulak yolumuzu tıkadığımızda kalp atışımızı duyabileceğimizi ve bu durumun anormal olmadığını iletti.

Bazen de kalp damar sisteminin bazı hastalıklarında, kan akımını artıran sistemik hastalıklarda, damar yumağı gibi patolojilerde ya da o bölgenin bazı kitlelerinde de kalp sesini duyabileceğimizin altını çizdi.

Prof. Dr. Ela Araz Server, “Kulak çınlaması subjektif (sadece hastanın duyduğu) ve objektif (dışarıdan da duyulabilen ) tinnitus olarak ayrılır. Tinnitusu çok sayıda nedeni vardır ancak büyük grup hastada neden tespit edilemez. Yaşam şekli de tinnitus sebeplerinden birisidir. Yorgunluk, stres, aşırı kafein tüketilmesi tinnitusa sebep olan yaygın nedenlerdendir” ifadelerini kullandı.

“Tümöral dokular neden olabilir”

Peki Dr. Youn’un videolu paylaşımında bahsettiği gibi kalp atışı duyma hali aterosklerozun, atardamarların sertleşmesinin bir işareti olabilir mi? Prof. Dr. Server bu soruyu şöyle cevapladı:

“Pulsatil tinnitus dediğimiz kalp atışının duyulması damar sertleşmesi (ateroskleroz), tansiyon yükselmesi, taşikardi, toplar damardaki sorunlar, kansızlık, tiroid bezi hastalıkları, damar yumağı gelişimi, o bölgede görülen tümöral dokular neden olabilir.” (Milliyet)


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa


Related Posts

Bu baharatlar ilacın etkisini sıfırlıyor! Bilmiyormuşuz, eliniz bile gitmesin

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan 3 baharatın hayat kurtarıcı etkisi olan bazı ilaçların etkisini azaltabileceğini belirtiyor. Bu baharatları tüketiyorsanız, içtiğiniz ilaçların faydalı etkilerini hissedemiyor olabilirsiniz. İşte dikkatli bir şekilde tüketmeniz gereken baharatlar.

Her 3 yetişkinden 1’i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: Uykusuzluk

Son yılların yükselen trendi “iyi yaş alma” veya “sağlıklı yaşlanma” konuları denilince akla sağlıklı beslenme ve egzersiz gelse de kaliteli uyku tam da bu ikilinin ortasında yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, yeterli ve kaliteli uyku hakkında “Sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurların başında gelir” yorumunu yapıyor.

Bel ağrısı nasıl geçer?

‘’Araştırmalar toplumun en az yüzde 80’inin yaşamlarının bir döneminde bel ağrısından şikayetçi olduğunu gösteriyor’’ diyen Op. Dr. Akkor bu yaygın sorunun nedenlerini ve tedavi
yollarını açıkladı.

Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ani kalp krizi vakalarının, Covid-19 aşıları ve kalp-damar sağlığı üzerindeki etkisini değerlendirdi. Aşılara yönelik spekülasyonların bilimsel verilere dayanmadığını belirten Özlü, “Aşı olanların pıhtı ile ilgili hastalıklarının oranı, aşı olmayanlara kıyasla belirgin şekilde az olduğu ve aşı olmayanlarda ise 3 kat fazla pıhtılı hastalık ortaya çıkmış. Aşıların, pıhtı ile ilişkili kalp-damar, beyin-damar ve toplardamar sistem hastalıklarından koruduğu belirlenmiş” dedi.

Ekran süresi uzadıkça çocuklarda dikkat dağınıklığı ve dijital bağımlılık artıyor: Ekrandan uzak tutun

Yaz ayları yaklaşırken çocukların dijital araçlarla geçirdikleri vakit de artıyor. Uzmanlar aileleri çocukları uzun süre ekran başında tutmamaları konusunda uyarıyor.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”