Vakalar arttı! Uzmanından ‘maske takın’ uyarısı

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Artış: Prof. Dr. Alper Şener’den Uyarılar

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, üst solunum yolu enfeksiyonlarında artışa dikkat çekerek, önemli açıklamalarda bulundu.

1 Aralık’tan itibaren kış sezonunun ortasına gelindiğine işaret eden Prof. Dr. Alper Şener, şunları söyledi:

  • 1-2 ay öncesine göre enfeksiyon vakalarının yarı yarıya arttığını görüyoruz.
  • Özellikle kas, eklem ağrısı, burun ve geniz akıntısı ile burun tıkanıklığının sıkça görüldüğü başvurular artmış durumda. Birçoğunun Covid 19 ya da influenza A ya da B olabileceğini düşünüyoruz.
  • Rastgele seçilen vakalarda grip tipleri, enterovirüs, adenovirüs gibi çeşitli virüs faktörleri ve viral etkenler bulunmaktadır.
  • Özellikle aşılanmamış yaşlılarda, influenzayı ayırt etmek önemlidir, çünkü erken dönemde alınacak antiviral tedavi ile akciğer sorunlarının önlenebileceği bilinmektedir.

‘İlk 72 Saat Önemli’

İlk 72 saatte antiviral tedavinin başlanmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Şener, şunları ekledi:

  • Influenzayı diğer viral enfeksiyonlardan ayırt etmede kas eklem ağrısının belirgin olması önemlidir.
  • Burun akıntısı ve tıkanıklığına ek olarak, hastalığın kontrol altına alınamaması durumunda hırıltılı öksürük, balgam çıkaramama gibi belirtiler görülebilir.
  • Özellikle 65 yaş üstü bireylerde başlangıç döneminde aşılanmamışlarda influenza riski yüksektir.

‘Kuş Gribi ve Diğer Viral Salgınlar’

Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ciddi İnfluenza A ve B salgınları yaşandığını belirten Prof. Dr. Alper Şener, “Türkiye, hem İnfluenza A ve B hem de insan metapnömovirüsü virüsüne maruz kalabileceği bir geçiş noktasındadır” dedi.

‘Maske Takın’ Önerisi

Vatandaşlara önerilerde bulunan Prof. Dr. Alper Şener, kapalı alanlara girilirken maske takılması gerektiğini vurgulayarak, “Toplu taşımalarda, kalabalık ortamlarda mutlaka ağzı ve burnu örtecek şekilde maske takılmalıdır” dedi. Ayrıca, virüsten korunmada maske takmanın önemli bir bariyer önlem olduğunu da ekledi.

Kaynak: Resim

Related Posts

Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Acil servislere son günlerde yapılan başvuruların büyük kısmını dondurma zehirlenmesi oluşturuyor. Sütün çabuk bozulan bir ürün olduğunu kaydeden uzmanlar, soğuk zincir ve hijyen kaynaklı bakterilere karşı uyarıda bulundu.

Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Varisin, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emir Cantürk, özellikle kadınlarda sık görülen bu hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’de çocuklarda işitme kaybı oranı küresel ortalama iki katı!

Duymer İşitme Cihazları, çocuklarda işitme kaybı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Şimdi Farkına Var, Yarına Ses Ver’ başlıklı bir etkinlik düzenledi. Düzenlenen etkinlikte işitme cihazlarının kullanımı, adaptasyon süreci, çocuklarda işitme kaybının erken tanı ve teşhisin önemi gibi birçok konu ele alındı. Duymer CEO’su Salih Baz, “Türkiye’de her 1000 çocuktan 4’ü işitme kaybı yaşıyor” dedi.

Elma sirkesi mucizesi! Küvete 1 bardak dökün, mantar derdine veda edin

Daha önce hiç elma sirkesi banyosu yapmadıysanız, üzülmeyin çok geç değil. Elma sirkesi uzun zamandır sağlıklı yaşam için kullanılan popüler bir ürün olarak kullanılır. Elma sirkesi banyosu yapmanın saç ve cilt için faydası saymakla bitmez. Uzmanlar elma sirkesi banyosu hakkında bilinmesi gereken her şeyi tek tek sıraladı. İşte elma sirkesi ile duş almanın faydaları!

Yiyecekleri az çiğneyen çocuklarda obezite daha sık görülüyor

Japonya’da yapılan araştırmaya göre az çiğneyen, hızlı ve ağzı doluyken yiyecek tüketen çocukların obeziteye yatkınlık gösterdiği tespit edildi.

Prof. Dr. Kılınç: 15 yaş üstü nüfusta her üç kişiden biri sigara kullanıcısı, yüzde 35’i tütün kullanıyor

“Hiç bu kadar fazla tütün tüketilmemişti!”