Türkiye’ye tepki en çok Çelebi’yi etkiledi, açılan davanın duruşması bugün: Hindistan’la boykot gerilimi

Hindistan’da Türk Malı Ürünlere Yönelik Boykot Genişliyor

Hindistan-Türkiye arasındaki politik gerilimin etkisiyle Türk mallarına ve şirketlerine karşı başlayan boykot genişliyor. Resmi bir boykot olmamakla birlikte, tüketici inisiyatifiyle başlayan bu hareket sonucunda küçük marketler ve önemli internet pazar yerleri Türk malı ürünleri boykot etmeye başladı. Çelebi Hava Hizmetleri ise yaşanan bu gerilimden en büyük darbeyi almış durumda ve açtığı davanın duruşması bugün yapılmak üzere planlanmış durumda.

2024 verilerine göre Türkiye’nin Hindistan’a ihracatı 1.3 milyar dolar iken, Hindistan’dan yapılan ithalat ise 6.4 milyar dolardır. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi oldukça küçük olsa da, önemli yatırım şirketlerinin ortaklıkları bulunmaktadır. Koç Holding’in Hindistan’da beyaz eşya ürettiği Tata Group ortaklığına ait Air India, Türk Hava Yolları’na (THY) karşı savaş açmış durumda.

Uzun yıllardır Hindistan’da yatırımları bulunan Çelebi Grubu ise krizden en fazla etkilenen grup olarak öne çıkıyor. Çelebi, havacılık hizmetleri konusunda Hindistan’ın en büyük yabancı şirketi konumunda bulunuyor. Ancak Hindistan’ın ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek Türk şirketinin havaalanlarında faaliyet göstermesini yasakladığı açıklandı. Çelebi Hava Servisi ise karara karşı Hindistan’da dava açtı ve duruşma bugüne ertelendi.

Boykotun etkileyeceği alanlardan biri de turizm sektörüdür. Hindistan, Türkiye’de büyük bütçeli düğünleriyle tanınıyor ancak son günlerde birçok etkinlik iptal edildi ve sevilen şarkıcı Rahul Vaidya, bir düğün organizasyonunda sahne almaktan vazgeçti. Ayrıca Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT) Bombay, Türk üniversiteleri ve eğitim kurumlarıyla olan anlaşmalarını askıya aldığını duyurdu.

Reuters’ta yer alan habere göre Hindistan’da 13 milyon marketin ürün tedarikini yürüten distribütörler federasyonu AICPDF, Türkiye’den gelen bütün ürünlere karşı “süresiz ve topyekün” bir boykot başlattıklarını duyurdu. Boykot, Türk malı çikolata, reçel, bisküvi ve kişisel bakım ürünlerini kapsayacak.

Related Posts

Bir ülke daha euroya geçiyor

Bulgaristan Merkez Bankası, ülkenin 1 Ocak 2026 itibarıyla euroya geçmeye hazır olduğunu duyurdu. Enflasyon kriterini karşıladıklarını belirten Başkan Dimitar Radev, geçiş sürecinde son kararın Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu’na ait olduğunu vurguladı.

‘Son birkaç haftaya baktığımızda yatırımcı algısında toparlanma var’

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’nin kredi risk priminin 90 baz puandan fazla düştüğünü belirterek, “Son birkaç haftaya baktığımızda yatırımcı algısında toparlanma var, bunun da finansal piyasa koşullarına yansıdığını görüyorsunuz.” dedi.

Altında alım fırsatı için tarih verdi: Kapı aralandı

Geçtiğimiz hafta ons fiyatında sert düşüşe sahne olan altın dün yüzde 0,8 oranında gerileyerek 3.153 dolar seviyesine indi. ABD altın vadeli işlemleri de %1 düşüşle 3.156 dolara kadar geriledi. Uluslararası piyasalarda dün yaşanan düşüş, Türkiye’de …

TÜSİAD’ın 19 Mayıs mesajında fırsat eşitliği vurgusu dikkat çekti

TÜSİAD, 19 Mayıs mesajında gençlerin eğitim, istihdam ve girişimcilik fırsatlarına erişiminin önemine vurgu yaparak, “Gençlerimizi geleceğe en iyi şekilde hazırlamak hepimizin sorumluluğu.” ifadelerini kullandı.

Düğün salonu, fotoğraf, takı… Evlenmenin maliyeti dudak uçuklatıyor

Havalar ısındı, yaz kendisini yavaş yavaş göstermeye başladı. Düğün sezonu da yaklaştı. Peki, evlenmenin maliyeti ne kadar? ‘Evet’ demek evleneceklerin cebinden kaç para çıkmasına neden oluyor?

Hindistan’da boykot edilen Türkiye markaları belli oldu

Hindistan’da önde gelen ticaret platformları bünyesinde satılan, Türkiye’den gelen mal ve hizmetlerin satışını durdurdu. Buna göre kaldırılan markalar arasında e-ticaret platformu Trendyol’un giyim markası ile diğer Türkiye merkezli tekstil markaları …