TAV Havalimanları yatırım hamlesi ile 2.2 milyar dolarlık şirket değerine ulaştı

TAV Havalimanları pandemi döneminde herkes dururken risk alıp attığı adımların meyvelerini bu yıl toplamaya başladı. Almatı’da inşa edilen yeni terminal, haziranda devreye giriyor. Hürriyet yazarı, duayen gazeteci Uğur Cebeci’ye konuşan CEO Serkan Kaptan “Bu yıla iyi başladık, ilk üç ayda 17 milyon yolcuyu aştık. 2025’te önemli bir sıçrama yapacağız” dedi.

İşte Uğur Cebeci’nin köşe yazısı:

BU YIL 110 MİLYON YOLCU HEDEFİ

Yaz sezonu yaklaşırken havalimanları yoğun. Seyahat talebi güçlü. Havayolları ve havalimanları talebi en iyi şekilde karşılamak için çalışıyor. TAV Havalimanları CEO’su Serkan Kaptan’la bu yıl Frankfurt’ta düzenlenen Passenger Terminal Expo (PTE) fuarına gittik. Fuar 120’den fazla ülkeden 10 bine yakın ziyaretçiyi ağırladı.

Kaptan “Geçen yılı 96 milyon yolcuyla kapattık. Bu yıl 110 milyonlar seviyesine geleceğiz. Yılın ilk üç ayında özellikle dış hat trafiğinde önemli bir artış var. Erken rezervasyonlara bakarak yaz sezonunun da iyi geçmesini bekliyoruz” dedi ve ekledi, “Antalya’nın dış hat trafiği mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38 arttı. İzmir’de yüzde 45, Ankara’da yüzde 27 artış var. AJet, Pegasus ve Sunexpress’in bu artışta ciddi katkısı bulunuyor.”

GELİRLERİN YÜZDE 61’İ YURTDIŞINDAN

Bugün sekiz ülkede 15 havalimanı işleten TAV’ın yurtdışı operasyonları da başarıyla ilerliyor. Geçen yıl gelirlerin yüzde 61’i yurtdışından gelmiş. Bu yılın ilk üç ayında tüm havalimanlarında çift haneli trafik büyümesi var. Kaptan “2024’ü 1.5 milyar Euro’nun üzerinde ciroyla kapatmayı öngörüyoruz. Bu yıl küresel yolcu trafiği 9.7 milyara ulaşacak. 2042’ye kadar da ikiye katlanarak 20 milyarı aşacak. Bu büyümeden pay alabilmek için doğru yetkinliklere sahibiz” sözleriyle planlarını açıkladı.

ALMATI GÜN SAYIYOR

TAV, üç yıl önce Almatı Havalimanı’nı satın aldı, Antalya ve Ankara’da işletme süresini uzattı. Her üç havalimanını da geliştirmek üzere çalışmalara başladı. Bunları alt alta koyunca 2.5 milyar Euro’luk bir yatırım programını hayata geçirdiklerini söyleyen Serkan Kaptan, şu bilgileri verdi:

“Yatırımlar takvime uygun ilerliyor. Almatı’da yeni terminali haziranda devreye alacağız. Antalya’daki yatırımları tamamlandıkça devreye alıyoruz. Bu yılın başından bu yana Genel Havacılık /CIP Terminali, cami ve katlı otopark hizmete girdi. 2025’in ilk çeyreğinde tüm çalışmalar tamamlanmış olacak. Ankara’da 2025 sonunu hedefliyoruz. Medine’de de umre ve hac trafiği çok hızlı artıyor. Ortağımızla birlikte kapasiteyi 8 milyondan 18 milyona çıkaracağız.”

PANAMA’DAN SOFYA’YA

TAV Havalimanları’nın başarısında iştiraklerinin önemli bir payı var. Frankfurt’taki Terminal Fuarı’nı TAV Havalimanlarının İletişim Direktörü Erhan Üstündağ ile gezdim. TAV IT standında ilginin ne kadar büyük olduğunu gördüm. İkili görüşmeler için neredeyse kuyruklar oluşmuştu.

Yolcuya her adımda dokunuyorlar. Beklentilere cevap verecek hizmetler geliştiriyorlar. Bunları da dünyanın her yerinde uygulayabiliyorlar.

Paris havalimanlarında operasyonlardan sorumlu üst yönetici olarak deneyim kazandıktan sonra TAV’a gelen Franck Mereyde ile sohbet ediyoruz. “2023’te ciromuzun yüzde 42’si servis şirketlerinden geldi” diye vurguluyor.

“Almatı ve Antalya’da servis şirketlerimiz yer alacak, ticari gelirlerimiz 2025’ten itibaren önemli ölçüde artacak” diyen Mereyde, şöle devam ediyor:

“TAV Technologies’in geliştirdiği yazılımlar 20’den fazla ülkede 50’yi aşkın havalimanında kullanılıyor. Özbekistan Semerkant, Güney Afrika, Meksika ve Panama’da hizmet vermeye başladı. Sofya ve Şili Santiago yakında portföye katılacak. TAV İşletme Hizmetleri son dönemde Şili Santiago’da beş, Fransa Paris’te altı özel yolcu salonunu devreye aldı. Bu iki şirketimiz gerçek anlamda küresel oyuncu oldu.”

İLK 20’DE

– TAV Havalimanları, piyasa değerine göre dünyanın ilk 20 havalimanı işletmecisi arasına girdi.

– İzmir, Milas-Bodrum, Üsküp ve Zagreb havalimanları, Airports Council International ASQ tarafından yolcu değerlendirmelerine göre ödüllendirildi. Milas-Bodrum, Medine, Almatı, Tiflis ve Batum Skytrax listelerinde en iyiler arasında yer aldı.

– Şirket, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alıyor ve Türkiye’nin kurumsal derecelendirme notu en yüksek 10 şirketi arasında.

LÜKSÜ İLERİ SEVİYEYE TAŞIMIŞ

– TAV Havalimanlarının Antalya’daki ortağı Fraport’un işlettiği Frankfurt Havalimanı, Avrupa’nın en büyük transfer merkezlerinden biri. Kargoda ilk sırada. Tarihsel olarak Londra, Amsterdam ve Paris’le rekabet ediyor. Son 10 yılda İstanbul da bu rekabete katıldı. Antalya’da TAV havalimanlarıyla uzun süredir başarılı bir ortaklık yürütüyorlar. Frankfurt dönüşümde geçen yıl açtıkları yeni VIP Terminali’ni kullandım. Bin 700 metrekarelik alana sahip olan salon lüksü ileri bir seviyeye taşımış. Yıldızlı restoran seviyesinde bir şef menüsü ve içki seçkisi sunuluyor. Salondaki masa düzenleri en lüks restoranlarındakinden çok daha güzel. En iyi markaların yer aldığı masa düzenlemeleri çok iyi eğitim almış garsonların servisleri daha da mükemmelleşiyor.

Dünyaca ünlü markalarla ve zevkle tasarlanmış oyun odası, sigara odası, kütüphane, mahremiyetinize alan açan süitler ve toplantı odaları bulunuyor. Personel asistanınız size en üst seviye araçlarla uçağın kapısına kadar eşlik ediyor. Bu hizmetin bedeli de bir kişi için 430 Euro, gruplar için fiyat iniyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x