Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Emlak Kiralama İşlemlerinde Yenilik: E-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmeleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı, emlak piyasasında denetimi artırmak ve sahte ilanları engellemek amacıyla e-Devlet üzerinden bildirim zorunluluğu getirilmesi konusunda resmi adımlar attı.

Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı aracılığıyla yapılmasını sağlayacak çalışmaların ilk aşaması Kasım 2024’te tamamlandı.

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, bu hizmetin artık emlakçıların da kullanımına açıldığını duyurdu.

Şu anki uygulamada, taşınmaz sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmeleri İşlemleri” bölümünde sözleşme oluşturuyor ve kiracılar tarafından onaylanıyor. Oluşturulan kira sözleşmeleri için ise zaman damgalı “barkodlu belge” oluşturularak e-Devlet Kapısı üzerinden doğrulama işlemi yapılıyor.

Bu yeni hizmet sayesinde kiracılar ve ev sahipleri e-Devlet ortamında buluşup kira sözleşmesini elektronik olarak imzalayabiliyorlar. Emlak danışmanları ise bu süreçte yer almıyor.

Emlakçılar için de kullanıma açılan uygulama hakkında bilgi veren Akçam, gayrimenkul sahiplerinin emlak danışmanlarına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sisteminden yetki verebileceğini paylaştı. Emlak danışmanları yetki aldıktan sonra kiracı adaylarına kontratı elektronik ortamda ulaştırabilecekler. Ayrıca kira kontratı oluşturan emlak danışmanları barkodlu belge çıkarabilecekler. Akçam, “Bu sayede, emlak danışmanları resmi olarak mülk sahipleri ve kiracıları bir araya getirerek mesleklerini icra edebilecekler” dedi.

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınmasıyla kira artış oranı, kiracının güvenilirliği ve ne kadar süredir oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından kontrol edilebileceğine dikkat çekti.

Güncelleme ve düzenlemelerin devam ettiğini söyleyen Akçam, Borçlar Kanunu’na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının bulunması gerektiğini belirtti ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

E-Devlet üzerinden kira sözleşmelerinin yapılmasının zorunlu hale gelmesi durumunda, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunların çözülebileceğini vurgulayan Akçam, bu sayede dolandırıcılık olaylarının önüne geçilebileceğini belirtti.

Related Posts

Dünyanın en pahalı çantası 10 milyon dolara satıldı

Jane Birkin için tasarlanan orijinal siyah deri Birkin çanta, bugün düzenlenen online Sotheby’s müzayedesinde komisyonlar dahil 8,6 milyon euroya (yaklaşık 10 milyon dolar) alıcı bularak bugüne kadar açık artırmada satılan en pahalı çanta unvanıyla …

En güvenilir arabalar açıklandı: Tesla ve Volvo’yu rakip tanımadı, zirveye yerleşti

Güvenlik denince akla ilk gelen markalardan Volvo, bu kez zirvede değil. ABD’de sigorta şirketlerinin desteklediği bağımsız kuruluş IIHS’in yaptığı araştırma, Volvo’dan daha güvenli bir otomobil markasını ortaya koydu. İşte 2025’in en güvenli …

Kahve devi satışa çıktı, yatırımcılar kuyruğa girdi: Çantalarında milyar dolarlar var!

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden Starbucks, Çin’deki operasyonlarının bir kısmını devretmeye hazırlanıyor. Şirketin Çin birimi için milyarlarca dolarlık teklifler geldiği bildirildi. 10 MİLYAR DOLARLIK DEĞERLEME Starbucks’ın Çin birimi için …

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye’nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın ilk 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı.

ATM’den nakit çekimi ve para yatırmada limitler değişti: Hangi bankada limit ne kadar oldu?

Bankalar belli dönemlerde ATM’ler üzerinden yapılan nakit çekimi ve para yatırma limitlerini güncelliyor. Bankalarda para yatırma limitleri bir kez daha değişti. İki banka limiti 185.000 TL’ye kadar yükseltti.

“Yerel Yatırım Konuları Listesi” Resmi Gazete’de yayımlandı

​​​​​​​Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve bölgelerin rekabet güçlerini artırmak temel amaçlarıyla “Yerel Yatırım Konuları Listesi” hazırladı.