“Rahim ağzı kanseri yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı görülüyor”

Ocak Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Nafiye Yılmaz, “Ocak Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yılmaz, rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri) yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı geliştiğini vurguladı. HPV enfeksiyonunun cinsel temas yoluyla bulaşan bir enfeksiyon olduğunu belirten Yılmaz, özellikle yüksek riskli HPV tiplerinin (Tip 16, 18 gibi) rahim ağzı kanseri için büyük bir risk oluşturduğunu dile getirdi.

Anormal Kanamalar ve Diğer Belirtiler Uyarıcı Olmalıdır

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Nafiye Yılmaz, rahim ağzı kanserinin yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı olduğunu belirterek, “Çoğu HPV enfeksiyonu herhangi bir belirti vermeden tespit edilir. Ancak belirti vermesi halinde anormal kanamalar, ilişki sonrası kanamalar, kanlı ve kötü kokulu akıntılar rahim ağzı kanseri açısından uyarıcı olmalıdır” şeklinde konuştu.

HPV Enfeksiyonu Kalıcı Hale Gelirse…

Vücut savunma sistemi tarafından engellenebilen HPV enfeksiyonunun, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde kalıcı hale gelme ihtimalinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “HPV enfeksiyonu kalıcı hale geldiğinde rahim ağzında kanser öncüsü hücresel değişikliklere neden olabilir. Erken tanı ve tedavi yapılmazsa rahim ağzı kanserine ilerleyebilir” açıklamasında bulundu.

Yaklaşık 350 Bin Kadın Hayatını Kaybetti

Dünya genelinde 660 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu ve yaklaşık 350 bin kadının bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Nafiye Yılmaz, tarama ve HPV aşı programlarının öneminin altını çizerek, “Tarama yapılmaması, tanıda gecikme ve farkındalığın düşük olması nedeniyle yaklaşık yüzde 50 oranında kadın hayatını kaybetmektedir” şeklinde konuştu.

Tarama Programları ve Erken Tanı Hayati Önem Taşır

Prof. Dr. Yılmaz, DSÖ ve ülkemizdeki kanser tarama programlarının rahim ağzı kanserini önleme, erken teşhis ve tedavi imkanı sağlamada büyük rol oynadığını vurgulayarak, “Rahim ağzı kanseri taraması smear ve HPV testleriyle yapılır. Bu testler risk saptanan hastalar için ileri tanı testlerine geçilmesini sağlar” açıklamasında bulundu.

HPV Aşısı Önemli Bir Koruma Sağlar

Prof. Dr. Nafiye Yılmaz, rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV aşısının önemine değinerek, “HPV aşıları, yüksek riskli HPV virüslerine karşı koruma sağlar. Aşı programları genişletilerek daha fazla insanın korunması sağlanmalıdır” dedi.

Rahim Ağzı Kanseri Risk Faktörleri

Prof. Dr. Yılmaz, tedavi edilmemiş HPV enfeksiyonu, korunmasız cinsel ilişki, sigara kullanımı gibi faktörlerin rahim ağzı kanseri riskini artırdığını belirterek, “Risk faktörlerinin farkında olup uygun önlemleri almak büyük önem taşır” uyarısında bulundu.

Related Posts

Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Türkiye’de Her 1000 Ölümden 3’ü Astım Kaynaklı!

Astım kronik bir akciğer hastalığı. Dünya Astım Günü nedeniyle Türk TORAKS Derneği önemli bir açıklama yaptı. 

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Üst solunum yolları enfeksiyonları arttı

İklim değişikliğine bağlı hava sıcaklıklarınızdaki ani değişim solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor…

Benlerinizi tek tek kontrol edin: Az fark edilen işaretler risk oluşturuyor

Cilt kanserlerinin en ölümcül türlerinden biri olan melanom, erken fark edilmediğinde hayati risk oluşturuyor. Londra Üniversitesi Koleji Hastanesi’nde görevli dermatolog Dr. Conal Perrett, melanomun genellikle bilinen belirtilerinin yanı sıra daha az fark edilen bazı işaretlere de dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir