Prof. Dr. Kılınç: 15 yaş üstü nüfusta her üç kişiden biri sigara kullanıcısı, yüzde 35’i tütün kullanıyor

İEÜ Öğrencilerine Sigara Bağımlılığından Kurtulma Yolu

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencilerine Elden Ele uygulaması ile sigara bağımlılığından kurtulma konusunda rehberlik eden mesajın yazılı olduğu not dağıtıldı. Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü öncesi gerçekleştirdikleri uygulamanın toplum genelinde yaygınlaşması gerektiğini vurgulayarak, son istatistiklere göre Türkiye’de sigara kullanım oranlarının arttığını belirtti.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle İEÜ, Elden Ele uygulamasını hayata geçirdi. Rektör Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu ve Prof. Dr. Oğuz Kılınç, kampüsü dolaşarak öğrencilerin avuçlarına sigara ile ilgili, “Merhaba tütün, nikotin bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Siz ya da sevdiğiniz birileri bu hastalığa sahipse bu bağımlılıktan kurtulmak isterseniz internet adresimiz üzerinden bize ulaşmanız yeterlidir. Sağlıklı bir kampüste bir arada yaşamak dileğiyle” yazılı bir mesaj bıraktı. Mesajı alan gençler arasında farkındalık oluşturuldu.

Sağlıklı Kampüs Projesi kapsamında uygulamanın hayata geçirilmesine katkıda bulunan Prof. Dr. Kılınç, tütün bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, devletin bu hastalığın tedavisini ücretsiz olarak karşıladığını ve toplumda farkındalığın artması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Kılınç, Tarım Bakanlığı’nın her yıl Türkiye’de üretilen tütün ürünlerinin miktarını açıkladığını ve son yıllarda sigara kullanımı oranlarının arttığını açıkladı. İstatistiklere göre 15 yaş üstü nüfusta Türkiye’de her üç kişiden birisinin sigara bağımlısı olduğu belirtildi.

İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, Sağlıklı Kampüs Projesi kapsamında gençleri sigaranın zararları konusunda bilgilendirmek için çaba sarf ettiklerini ve bu mesajın gençler arasında karşılık bulduğunu belirtti.

Related Posts

Haftada 150 dakika vakit harcamanız yeterli!

Kalp krizi sizi de tehdit ediyor olabilir! Uzmanlar, haftalık egzersiz süresinde küçük bir değişiklikle hayati risklerin büyük ölçüde azaltılabileceğini söylüyor. Hangi gıdaları tercih etmeli, nasıl bir egzersiz rutini oluşturmalısınız?

Bu baharatlar ilacın etkisini sıfırlıyor! Bilmiyormuşuz, eliniz bile gitmesin

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan 3 baharatın hayat kurtarıcı etkisi olan bazı ilaçların etkisini azaltabileceğini belirtiyor. Bu baharatları tüketiyorsanız, içtiğiniz ilaçların faydalı etkilerini hissedemiyor olabilirsiniz. İşte dikkatli bir şekilde tüketmeniz gereken baharatlar.

Her 3 yetişkinden 1’i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: Uykusuzluk

Son yılların yükselen trendi “iyi yaş alma” veya “sağlıklı yaşlanma” konuları denilince akla sağlıklı beslenme ve egzersiz gelse de kaliteli uyku tam da bu ikilinin ortasında yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, yeterli ve kaliteli uyku hakkında “Sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurların başında gelir” yorumunu yapıyor.

Bel ağrısı nasıl geçer?

‘’Araştırmalar toplumun en az yüzde 80’inin yaşamlarının bir döneminde bel ağrısından şikayetçi olduğunu gösteriyor’’ diyen Op. Dr. Akkor bu yaygın sorunun nedenlerini ve tedavi
yollarını açıkladı.

Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ani kalp krizi vakalarının, Covid-19 aşıları ve kalp-damar sağlığı üzerindeki etkisini değerlendirdi. Aşılara yönelik spekülasyonların bilimsel verilere dayanmadığını belirten Özlü, “Aşı olanların pıhtı ile ilgili hastalıklarının oranı, aşı olmayanlara kıyasla belirgin şekilde az olduğu ve aşı olmayanlarda ise 3 kat fazla pıhtılı hastalık ortaya çıkmış. Aşıların, pıhtı ile ilişkili kalp-damar, beyin-damar ve toplardamar sistem hastalıklarından koruduğu belirlenmiş” dedi.

Ekran süresi uzadıkça çocuklarda dikkat dağınıklığı ve dijital bağımlılık artıyor: Ekrandan uzak tutun

Yaz ayları yaklaşırken çocukların dijital araçlarla geçirdikleri vakit de artıyor. Uzmanlar aileleri çocukları uzun süre ekran başında tutmamaları konusunda uyarıyor.