Patates tarlada, çiftçi borçta: Zincir marketler ve tarım politikaları Çukurova’yı vuruyor

Çukurovalı Patates Üreticileri Fiyat Sorunlarıyla Boğuşuyor

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Çukurovalı patates üreticilerinin karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek, plansız tarım politikaları ve denetimsiz piyasa koşullarının çiftçileri nasıl ezdiğine vurgu yaptı. Sümer, “Ürünleri tarlada bırakmamak adına düşük fiyatlara razı olmak zorunda kalan çiftçiler, her yıl artan girdi maliyetleriyle boğuşurken alım fiyatlarına baskı yapılması nedeniyle borç batağına saplanıyor. Fiyatlama kriziyle birlikte çiftçilerin evlerine ekmek götürmesi imkansız hale geliyor” dedi.

CHP Milletvekili Orhan Sümer, Çukurovalı patates üreticilerinin sorunlarına ilişkin yaptığı açıklamada, zincir marketlerin tarım ürünleri üzerinde oluşturduğu tekelleşmeye benzer satın alma politikalarının üreten insanları nasıl derinden etkilediğine dikkat çekti. Patates gibi temel gıda ürünlerinde, büyük zincirlerin depolama ve düşük fiyatlarla satış yaparak üreticileri maliyetin altında satışa zorladığını ifade eden Sümer, bu durumun çiftçilerin yanı sıra ülkemizin tarımsal sürdürülebilirliğini ve gıda güvenliğini de tehdit ettiğini belirtti. Üreticilerin bu fiyat oyunları yüzünden tarımı bırakarak toprağı terk etmelerinin gelecekte daha büyük krizlere yol açabileceğine işaret etti.

“Çiftçiler Ürünlerini Düşük Fiyata Satmak Zorunda Kalıyor”

Patates üreticileri, mazot, gübre, sulama ve işçilik maliyetlerinin artmasına rağmen emeklerinin karşılığını alamamanın sıkıntısını yaşıyor. Plansız tarım politikaları ve denetimsiz piyasa koşulları altında zor durumda kalan çiftçiler, ürünleri tarlada kalmaması için düşük fiyatlara razı olmak zorunda kalıyor. Girdi maliyetlerinin artmasına rağmen alım fiyatlarının düşük kalması, çiftçilerin ekonomik sıkıntılar yaşamasına neden oluyor. Bu duruma bir de fiyat belirleme krizi eklenince çiftçilerin durumu daha da zorlaşıyor.

Üreticiler Zincir Marketleri Protesto Ediyor

Adana’daki patates üreticileri, zincir marketlerin baskıcı politikalarına karşı tepkilerini göstermek amacıyla iki gün süreyle hasat yapmayacaklarını açıkladı. Üretici temsilcileri, “Artık yeter. Gıda güvenliğimizle oynamayın,” diyerek çağrıda bulundu. Üreticinin tarımı bırakması, sadece ekonomik değil, aynı zamanda varoluşsal bir mücadeleye dönüştü. Çünkü üreticinin toprağından vazgeçmesi, kırsal kalkınmayı durdururken yerli ve güvenli gıdaya erişimi de tehlikeye atıyor.

Related Posts

AB’den ABD’ye tarife tepkisi: Tehditlerle değil karşılıklı saygı ile yürütülmeli

ABD Başkanı Trump’ın dün AB’ye yüzde 50 gümrük vergisi kararının ardından AB’den tepki gecikmedi. AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, iki taraf için de karşılıklı anlaşmanın daha faydalı olacağını belirterek müzakerelerin tehdit yerine saygı ile yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı (23 Mayıs 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,4 artışla 10.758,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yaklaşık yüzde 0,1 düşüşle 10.751,00 puan oldu. Haziran vadeli endeks kontratı …

Türkler Yunan devinin elinden çekip aldı. 29 yıllık efsanede 300 kişi çalışıyor

Avrupa’nın köklü çimento üreticisi Yunan Titan Cement, Türkiye’deki en önemli varlığı Adoçim Çimento’yu 3,2 milyar TL’ye sattı. 17 yıl önce Türkiye pazarına giren Titan, Adoçim’deki yüzde 75’lik hissesini Muğla Çimento Sanayi ve Yurt Çimento’ya …

Bundesbank, ekonominin durgunlaşmasını bekliyor

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ekonominin ABD gümrük tarifesi politikasının etkisiyle ikinci çeyrekte durgunlaşmasını beklediğini bildirdi.

Ünlü kargo firması resmen değişti: Artık bu isimle hizmet verecek

MNG Kargo, 2023 yılında DHL Group tarafından satın alınmasının ardından markasını tamamen yeniledi. Şirket, artık Türkiye’de DHL eCommerce ismiyle faaliyet gösterecek. Kurumsal kimlik, logo, renkler ve dijital varlıklar tamamen değiştirildi. Şubelerde tabela değişim süreci başladı.

Bir ülke daha euroya geçiyor

Bulgaristan Merkez Bankası, ülkenin 1 Ocak 2026 itibarıyla euroya geçmeye hazır olduğunu duyurdu. Enflasyon kriterini karşıladıklarını belirten Başkan Dimitar Radev, geçiş sürecinde son kararın Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu’na ait olduğunu vurguladı.