İnsanlığın bittiği yer: New York Times, İsrail’in işkence merkezine girdi

Gazze’deki İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 37 bine yaklaşırken, binlerce Filistinli de İsrail’in işkence merkezlerinde büyük zulüm yaşıyor.

New York Times muhabirleri, İsrail’in güneyinde Gazzelilerin hapsedildiği Sde Teiman askeri üssünü ziyaret etti, İsrail askerleri ve Filistinli esirlerle konuştu. 7 Ekim’de başlayan savaşın ardından sorgulanmak üzere üsse getirilen yüzlerce Gazzeli, o dönemden beri işkence merkezine dönüşen üste insanlık dışı koşullarda tutuluyor.

Yüzlerce Filistinli elleri ve gözleri bağlı halde teller ardında tutuluyor; konuşmalarına, ayağa kalkmalarına ve hatta uyumalarına bile çoğunlukla izin verilmiyor. New York Times’ın konuşabildiği esirler burada aç bırakıldıklarını, sürekli dayak yediklerini ve elektrikle işkenceye maruz kaldıklarını anlatıyor.

Haftalardır avukatlarla ve akrabalarıyla görüşmeden ve haklarında resmi suçlama bulunmadan İsrail tarafından esir tutulan yüzlerce Filistinli erkeğin bulunduğu bu üs, İsrail ordusuna yönelik esirlere işkence suçlamalarına konu olan yerlerden sadece biri.

Sde Teiman’da Hamas’la bağlantılı olmakla suçlanan yaklaşık 4 bin Gazzeli esirden 35’i hayatını kaybederken İsrail askerleri hiçbirinin işkence sonucu ölmediğini savunuyor.

Esirlerden yüzde 70’i daha fazla sorgulama için hapishanelere gönderilirken sivil olduğu anlaşılan Gazzeliler hiçbir özür ya da tazminat olmadan evlerine geri dönüyor.

Üste 32 gün tutulduğunu anlatan 32 yaşındaki ambülans şoförü Muhammed el Kurdi, “Sanki 32 yıl gibiydi” dedi.

Gazze’de hukuk öğrencisi olan 25 yaşındaki Fadi Bakr, evinin yakınında yiyecek aramaya çıktığında İsrail askerleri tarafından esir alındığını, ailesinin kendisinin öldüğünü sandığını söyledi.

Birçok Gazzeli, İsrail askerlerinin kendilerini soyup askeri araçlara bindirerek Sde Teiman’a götürüldüklerini kaydetti.

İsrail hükümeti, uzun süredir tepkilerin hedefindeki Sde Teiman üssünde tutulan Filistinlilerin sayısını azalttığını, şartların iyileştirildiğini ve şikayetlerin soruşturulduğunu savunuyor.

New York Times’a yazılı açıklama yapan İsrail ordusu, üsle ilgili “sistematik işkence” iddialarını reddetti ve suçlamaların arkasında Hamas’ın olduğunu öne sürdü.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x