Günde 250 milyon bardak çay içilen Türkiye’de ÇAYKUR zarar ediyor. Türkiye’deki milyonlarca sığınmacının nüfus yapısını değiştirdiğini kabul eden ÇAYKUR’un, 2024-2028 Stratejik Planında, sığınmacıları Türkiye çayına alıştırmak için çalışmalar yapıldığı belirtiliyor.
ÇAYKUR’un 2024-2028 Stratejik Planında, “Ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden yasadışı yollarla ülkemize kaçak çay getirilmektedir. Bu durum, ÇAYKUR’un potansiyel pazarını olumsuz etkileyip tüketicilerin damak tadının Türk Çayıyla ilişkisini zayıflatacaktır. Bu tür çayları tercih eden tüketiciler için etkin pazarlama stratejileri geliştirilmelidir” denilerek şu görüşlere de yer verildi:
“POTANSİYEL MÜŞTERİ”
“Sığınmacılar büyük oranda yerleşik nüfusa dâhil olduğundan potansiyel müşteri olacaktır. Sığınmacıların damak tatlarına uygun çay ürünlerini tüketim eğiliminde olması, yabancı menşeli çay sorununu derinleştirecektir. Sığınmacıları ülkemiz çayına alıştırmak için çalışmalar yapılmalıdır.”
Bu çileyi biz çekiyoruz çayın ipini de çekeceğiz
Çay üreticileri çay fiyatlarına yönelik tepkilerini meydanlarda haykırmaya devam ediyor. Hopa’da bir üretici, “Böyle bir ıstırap görmemiştim. 9 liradan çay alıyorlar biz çalışanlara 7 lira veriyoruz. Arabası, yemesi, içmesi kaç lira olacak ve böyle bir şey olur mu? Çayın ipini çekeceğiz” dedi. CHP Rize ve Trabzon örgütleri, ÇAYKUR’un çay alım politikalarını protesto etti. Trabzon’da yapılan açıklamada “Bugün üreticinin yaşamış olduğu, özel sektörün düşük fiyattan çay alması, kota ve kontenjan sorunu, düşük fiyat uygulaması ve diğer sorunların temel sebebi ÇAYKUR değil, AKP iktidar ve Saray’dır” denildi.