Bu baharatlar ilacın etkisini sıfırlıyor! Bilmiyormuşuz, eliniz bile gitmesin

Baharatlar ve İlaç Etkileşimi: Sağlığınız İçin Dikkat Edin!

Mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız baharatlar sadece yemeklerimize lezzet katabilir, aynı zamanda sağlığımızı da olumlu yönde etkileyebilir. Ancak uzmanlara göre, bazı baharatlar bazı ilaçlarla etkileşime girerek ilaç etkilerini azaltabilir. Baharatların ve ilaçların etkileşimi konusunda bilinmesi gerekenler hakkında detaylı bilgi verilecektir.

Tarçın

Tarçın, mutfaklarda geniş bir kullanım alanına sahip olan ve sevilen bir baharattır. Kingston Üniversitesi’nde eczacılık alanında uzmanlaşmış olan Dr. Dipa Kamdar, tarçının içerisinde bazı farklı bileşikler bulunduğunu ve bu bileşiklerin sağlık üzerinde çeşitli etkilere sahip olabileceğini belirtmektedir.

Mississippi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen laboratuvar çalışmaları, bazı ilaçların vücuttan atılma hızını artırarak ilaç etkilerini azaltabileceğini göstermiştir. Özellikle kronik hastalıklar için ilaç kullanan kişilerde bu durum ciddi problemlere yol açabilir.

Tarçının çeşitlerinin risk düzeyini etkilediğini belirten uzmanlar, marketlerde sıkça bulunan Cassia tarçının yüksek miktarda kumarin içerdiğini ve kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabileceğini vurgulamaktadır.

Zerdeçal

Zerdeçalın aktif bileşeni kurkuminin, karaciğer enzimlerine müdahale ederek bazı ilaçların metabolizmasını etkileyebileceğini ifade eden Dr. Kamdar, zerdeçalın antidepresanlar, tansiyon ilaçları, kemoterapi ilaçları ve antibiyotikler üzerinde etkili olabileceğini söylemektedir.

Zencefil

Zencefilin hafif kan inceltici etkisi, antikoagülan ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabilir. Diyabet ilaçlarıyla etkileşimine dair bulgular ise çelişkilidir. Alkol, özellikle antidepresanlar ve ağrı kesicilerle birlikte alındığında ciddi yan etkilere yol açabilir.

Baharatların yanı sıra bazı yiyecekler de ilaçlarla etkileşime girerek etkilerini değiştirebilir. Greyfurt, karaciğer enzimlerini etkileyerek bazı ilaçların vücutta birikmesine yol açabilir. Alkol, antidepresanlar ve ağrı kesicilerle alındığında ciddi yan etkilere neden olabilir. Süt ürünleri antibiyotik emilimini azaltırken, yeşil yapraklı sebzeler kan sulandırıcı ilaçların etkisini zayıflatabilir.

Related Posts

Her 3 yetişkinden 1’i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: Uykusuzluk

Son yılların yükselen trendi “iyi yaş alma” veya “sağlıklı yaşlanma” konuları denilince akla sağlıklı beslenme ve egzersiz gelse de kaliteli uyku tam da bu ikilinin ortasında yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, yeterli ve kaliteli uyku hakkında “Sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurların başında gelir” yorumunu yapıyor.

Bel ağrısı nasıl geçer?

‘’Araştırmalar toplumun en az yüzde 80’inin yaşamlarının bir döneminde bel ağrısından şikayetçi olduğunu gösteriyor’’ diyen Op. Dr. Akkor bu yaygın sorunun nedenlerini ve tedavi
yollarını açıkladı.

Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ani kalp krizi vakalarının, Covid-19 aşıları ve kalp-damar sağlığı üzerindeki etkisini değerlendirdi. Aşılara yönelik spekülasyonların bilimsel verilere dayanmadığını belirten Özlü, “Aşı olanların pıhtı ile ilgili hastalıklarının oranı, aşı olmayanlara kıyasla belirgin şekilde az olduğu ve aşı olmayanlarda ise 3 kat fazla pıhtılı hastalık ortaya çıkmış. Aşıların, pıhtı ile ilişkili kalp-damar, beyin-damar ve toplardamar sistem hastalıklarından koruduğu belirlenmiş” dedi.

Ekran süresi uzadıkça çocuklarda dikkat dağınıklığı ve dijital bağımlılık artıyor: Ekrandan uzak tutun

Yaz ayları yaklaşırken çocukların dijital araçlarla geçirdikleri vakit de artıyor. Uzmanlar aileleri çocukları uzun süre ekran başında tutmamaları konusunda uyarıyor.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.