Bakan açıkladı: 44.5 milyarlık kayıt dışı hasılat!

GİB’in E-ticaret Platformlarından Kayıt Dışı Hasılat Tespitleri

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaret platformları üzerinden elde edilen gelirlerin vergi beyanlarıyla ilgili incelemelerde ciddi uyumsuzluklar tespit etti. Platformlar aracılığıyla gelir elde eden mükelleflerin durumlarının incelendiği analizler sonucunda, 2021-2022 yıllarında 13 bin 494 mükellefin 18 milyar lira, 2023-2024 yıllarında ise 3 bin 610 mükellefin 26,5 milyar lira hasılatı kayıt dışı bıraktığı belirlendi. Bu kapsamda, toplam 17 bin 104 mükellefe ait 44,5 milyar lira kayıt dışı hasılat ortaya çıkarıldı.

Bir Kişinin Geliri İle Beyanı Arasındaki Fark

Analizler sonucunda, mükellefiyet kaydı olmadan ticari faaliyetlerde bulunan kişilerin de belirlendiği ortaya çıktı. Özellikle sektördeki kayıt dışılığa yönelik önemli bulgular elde edildi. Örneğin, bir kişinin 2021 yılında e-ticaret platformları üzerinden 895 bin 562 işlem yaparak 135 milyon lira satış hasılatı elde ettiği fakat vergi beyanlarıyla arasında 122 milyon lira fark bulunduğu ve hiç vergi ödemediği tespit edildi.

İzaha Davet ve Gelir Beyanları

Vergi daireleri, bu mükellefleri izaha davet ederek riskli bulunanların gelir beyanlarını düzeltmeye çağırmaya başladı. İlk aşamada 3 bin 147 mükellef uyum göstererek 2 milyar lira gelir beyan etti. Mükellef olmayan 190 kişinin izaha davet edilmesi sonucunda ise 276 beyanname alındı ve 83 milyon lira matrah beyan edildi. İzaha davet edilen mükelleflere gerekli düzeltmeleri yapmaları halinde daha az ceza uygulanacak.

Ayrıca, e-ticaret sektöründeki ödemelere 1 Ocak’tan itibaren yüzde 1 stopaj getirilmişti.

“Vergi Kaybına İzin Vermeyeceğiz”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşme ile vergi kaybının izlenmesinin daha kolay hale geldiğini belirterek, kayıt dışılıkla mücadelede kararlı olduklarını ve e-ticaret geliri elde eden herkesin vergisini ödemesi gerektiğini vurguladı. Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla getirilen tevkifat uygulamasının kayıt dışılıkla mücadeleye önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

Related Posts

Bayburt Taş Fabrikası Toplantısı Yapıldı

Vali Eldivan başkanlığında yapılan toplantıda fabrikanın durumu ve üretim kapasitesi değerlendirildi.

Batman Aydınkonak Trafo Merkezi’nde Sona Gelindi

Batman’da yeni trafo merkezi tamamlanıyor, enerji kesintileri sona erecek ve şehir kalkınacak.

ASKON ve DAGC’den Ortak Hedef: Erzurum’un Kalkınması

ASKON Erzurum Şube Başkanı Yavuz Selim Turan, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’ne yaptığı ziyarette, Erzurum’un kalkınması için iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapma sözü verdi.

Gram altında sert hareket sonrası rakam verildi! İşte piyasadaki yükselişin nedeni

Altın fiyatlarında geçtiğimiz hafta itibarıyla sert hareketler dikkat çekti. Gram altın fiyatı cuma günü 4 bin 351 TL seviyesini gördü. Altın yatırımcıları da fiyatlardaki yükselişin sebebini merak ediyor. Peki altın fiyatları neden yükseliyor? Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Ekonomist Hikmet Baydar, ‘bu hafta sert hareket olacak mı? sorusuna da yanıt verdi. İşe detaylar…

Dünyanın en pahalı çantası 10 milyon dolara satıldı

Jane Birkin için tasarlanan orijinal siyah deri Birkin çanta, bugün düzenlenen online Sotheby’s müzayedesinde komisyonlar dahil 8,6 milyon euroya (yaklaşık 10 milyon dolar) alıcı bularak bugüne kadar açık artırmada satılan en pahalı çanta unvanıyla …

En güvenilir arabalar açıklandı: Tesla ve Volvo’yu rakip tanımadı, zirveye yerleşti

Güvenlik denince akla ilk gelen markalardan Volvo, bu kez zirvede değil. ABD’de sigorta şirketlerinin desteklediği bağımsız kuruluş IIHS’in yaptığı araştırma, Volvo’dan daha güvenli bir otomobil markasını ortaya koydu. İşte 2025’in en güvenli …