ABD ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde daraldı: Tarifeler ve tüketici harcamaları etkili oldu

ABD Ekonomisi İlk Çeyrekte Daraldı: İşte Detaylar

2025’in ilk çeyreğinde ABD ekonomisi daralma yaşadı. İşletmelerin tarifelerden önce ithalat stoklarını artırmaya çalışması ve tüketicilerin harcamalarını kısması, gayri safi yurtiçi hasılayı (GSYH) olumsuz etkiledi. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, GSYH ilk çeyrekte mevsimsel ve enflasyona göre ayarlanmış yıllık yüzde 0,3 oranında azaldı. Bu, 2022’nin ilk çeyreğinden bu yana görülen en büyük düşüş oldu.

GSYH’deki bu daralmada, ithalat stoklarının artması ve tarifelerin etkisi büyük rol oynadı. İthalat yüzde 41,3 oranında artarken ihracat yüzde 1,8 oranında arttı. Bu durum ekonomistlerin öngördüğü yüzde 0,4’lük büyüme tahmininden geride kaldı.

ABD Ekonomisi 2024’te Güçlü Başlangıç Yaptı

2024 yılına güçlü bir başlangıç yapan ABD ekonomisi istikrarlı bir şekilde büyürken, enflasyon azalmaya devam etti. İşsizlik oranı yüzde 4,1’de sabit kalırken işverenler, 2024’ün son çeyreğinde 628.000’den düşerek ilk çeyrekte 456.000 yeni iş yarattı.

Ancak, işletmeler ve bireyler, gümrük vergileri ve fiyat artışları konusundaki belirsizlikler nedeniyle endişeli. S&P 500 ve Nasdaq Composite’deki durgunluk, tarifeler ve ekonomik belirsizliklerden kaynaklanıyor.

Şirketlerin Endişeleri

American Airlines, PepsiCo, Procter & Gamble ve General Motors gibi büyük şirketlerin CEO’ları, tarifelere ilişkin belirsizliklerin planlama süreçlerini zorlaştırdığını ve tüketici güvenini sarstığını ifade ettiler. Colgate-Palmolive CEO’su Noel Wallace, şirketin yıllık kazanç tahminini düşürdüğünü ve belirsizliğin tüketicilerde endişe yarattığını belirtti.

Fed Başkanı Jerome Powell, tüketicilerin yüksek fiyatlarla karşılaşmasının ve ekonominin kısa vadede tarifeler nedeniyle daha yüksek işsizlikle karşılaşmasının olasılığının “güçlü” olduğunu vurguladı.

Related Posts

Yumurta fiyatlarında sert düşüş: İhracat kısıtlaması etkili oldu

Kuş gribi, ihracat süreçleri ve Ramazan ayında talebin artmasıyla bir dönem rekor seviyelere çıkan yumurta fiyatları, alınan kararların etkisiyle düştü.

ABD’den İran ve Çin’e tokat: Yeni yaptırım kararları aldı

ABD, “İran Devrimi Muhafızları Ordusu (IRGC) adına balistik füze malzemeleri tedarikinde rol oynadıkları” gerekçesiyle İran ve Çin’den 6 kişi ve 6 kuruluşa yaptırım kararı aldı.

Emek ve Dayanışma Günü’nde kent içi raylı sistem hatları ücretsiz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde (yarın) Başkentray, Marmaray, İZBAN, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy Metro Hattı’nın ücretsiz olarak hizmet vereceğini duyurdu.

ABD’de mal ticareti açığı martta rekor seviyeye ulaştı

ABD’de mal ticareti açığı, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9,6 artarak 162 milyar dolara yükselirken, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

TİM İhracat Talep Endeksi martta azaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Talep Endeksi, martta aylık bazda yüzde 1,3 azalışla 99’a gerildi.

Tahıl ambarı ranta kurban edilecek

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, “Bu bölge ayçiçeği, tahıl deposu. İstanbul’u, Marmara’yı besleyen bir tarım bölgesi. Burayı rant uğruna talana açarsanız kıtlık çekeriz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir