Patates tarlada, çiftçi borçta: Zincir marketler ve tarım politikaları Çukurova’yı vuruyor

Çukurovalı Patates Üreticileri Fiyat Sorunlarıyla Boğuşuyor

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Çukurovalı patates üreticilerinin karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek, plansız tarım politikaları ve denetimsiz piyasa koşullarının çiftçileri nasıl ezdiğine vurgu yaptı. Sümer, “Ürünleri tarlada bırakmamak adına düşük fiyatlara razı olmak zorunda kalan çiftçiler, her yıl artan girdi maliyetleriyle boğuşurken alım fiyatlarına baskı yapılması nedeniyle borç batağına saplanıyor. Fiyatlama kriziyle birlikte çiftçilerin evlerine ekmek götürmesi imkansız hale geliyor” dedi.

CHP Milletvekili Orhan Sümer, Çukurovalı patates üreticilerinin sorunlarına ilişkin yaptığı açıklamada, zincir marketlerin tarım ürünleri üzerinde oluşturduğu tekelleşmeye benzer satın alma politikalarının üreten insanları nasıl derinden etkilediğine dikkat çekti. Patates gibi temel gıda ürünlerinde, büyük zincirlerin depolama ve düşük fiyatlarla satış yaparak üreticileri maliyetin altında satışa zorladığını ifade eden Sümer, bu durumun çiftçilerin yanı sıra ülkemizin tarımsal sürdürülebilirliğini ve gıda güvenliğini de tehdit ettiğini belirtti. Üreticilerin bu fiyat oyunları yüzünden tarımı bırakarak toprağı terk etmelerinin gelecekte daha büyük krizlere yol açabileceğine işaret etti.

“Çiftçiler Ürünlerini Düşük Fiyata Satmak Zorunda Kalıyor”

Patates üreticileri, mazot, gübre, sulama ve işçilik maliyetlerinin artmasına rağmen emeklerinin karşılığını alamamanın sıkıntısını yaşıyor. Plansız tarım politikaları ve denetimsiz piyasa koşulları altında zor durumda kalan çiftçiler, ürünleri tarlada kalmaması için düşük fiyatlara razı olmak zorunda kalıyor. Girdi maliyetlerinin artmasına rağmen alım fiyatlarının düşük kalması, çiftçilerin ekonomik sıkıntılar yaşamasına neden oluyor. Bu duruma bir de fiyat belirleme krizi eklenince çiftçilerin durumu daha da zorlaşıyor.

Üreticiler Zincir Marketleri Protesto Ediyor

Adana’daki patates üreticileri, zincir marketlerin baskıcı politikalarına karşı tepkilerini göstermek amacıyla iki gün süreyle hasat yapmayacaklarını açıkladı. Üretici temsilcileri, “Artık yeter. Gıda güvenliğimizle oynamayın,” diyerek çağrıda bulundu. Üreticinin tarımı bırakması, sadece ekonomik değil, aynı zamanda varoluşsal bir mücadeleye dönüştü. Çünkü üreticinin toprağından vazgeçmesi, kırsal kalkınmayı durdururken yerli ve güvenli gıdaya erişimi de tehlikeye atıyor.

Related Posts

ASKON ve DAGC’den Ortak Hedef: Erzurum’un Kalkınması

ASKON Erzurum Şube Başkanı Yavuz Selim Turan, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’ne yaptığı ziyarette, Erzurum’un kalkınması için iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapma sözü verdi.

Gram altında sert hareket sonrası rakam verildi! İşte piyasadaki yükselişin nedeni

Altın fiyatlarında geçtiğimiz hafta itibarıyla sert hareketler dikkat çekti. Gram altın fiyatı cuma günü 4 bin 351 TL seviyesini gördü. Altın yatırımcıları da fiyatlardaki yükselişin sebebini merak ediyor. Peki altın fiyatları neden yükseliyor? Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Ekonomist Hikmet Baydar, ‘bu hafta sert hareket olacak mı? sorusuna da yanıt verdi. İşe detaylar…

Dünyanın en pahalı çantası 10 milyon dolara satıldı

Jane Birkin için tasarlanan orijinal siyah deri Birkin çanta, bugün düzenlenen online Sotheby’s müzayedesinde komisyonlar dahil 8,6 milyon euroya (yaklaşık 10 milyon dolar) alıcı bularak bugüne kadar açık artırmada satılan en pahalı çanta unvanıyla …

En güvenilir arabalar açıklandı: Tesla ve Volvo’yu rakip tanımadı, zirveye yerleşti

Güvenlik denince akla ilk gelen markalardan Volvo, bu kez zirvede değil. ABD’de sigorta şirketlerinin desteklediği bağımsız kuruluş IIHS’in yaptığı araştırma, Volvo’dan daha güvenli bir otomobil markasını ortaya koydu. İşte 2025’in en güvenli …

Kahve devi satışa çıktı, yatırımcılar kuyruğa girdi: Çantalarında milyar dolarlar var!

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden Starbucks, Çin’deki operasyonlarının bir kısmını devretmeye hazırlanıyor. Şirketin Çin birimi için milyarlarca dolarlık teklifler geldiği bildirildi. 10 MİLYAR DOLARLIK DEĞERLEME Starbucks’ın Çin birimi için …

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye’nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın ilk 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı.