Türkiye’ye tepki en çok Çelebi’yi etkiledi, açılan davanın duruşması bugün: Hindistan’la boykot gerilimi

Hindistan’da Türk Malı Ürünlere Yönelik Boykot Genişliyor

Hindistan-Türkiye arasındaki politik gerilimin etkisiyle Türk mallarına ve şirketlerine karşı başlayan boykot genişliyor. Resmi bir boykot olmamakla birlikte, tüketici inisiyatifiyle başlayan bu hareket sonucunda küçük marketler ve önemli internet pazar yerleri Türk malı ürünleri boykot etmeye başladı. Çelebi Hava Hizmetleri ise yaşanan bu gerilimden en büyük darbeyi almış durumda ve açtığı davanın duruşması bugün yapılmak üzere planlanmış durumda.

2024 verilerine göre Türkiye’nin Hindistan’a ihracatı 1.3 milyar dolar iken, Hindistan’dan yapılan ithalat ise 6.4 milyar dolardır. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi oldukça küçük olsa da, önemli yatırım şirketlerinin ortaklıkları bulunmaktadır. Koç Holding’in Hindistan’da beyaz eşya ürettiği Tata Group ortaklığına ait Air India, Türk Hava Yolları’na (THY) karşı savaş açmış durumda.

Uzun yıllardır Hindistan’da yatırımları bulunan Çelebi Grubu ise krizden en fazla etkilenen grup olarak öne çıkıyor. Çelebi, havacılık hizmetleri konusunda Hindistan’ın en büyük yabancı şirketi konumunda bulunuyor. Ancak Hindistan’ın ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek Türk şirketinin havaalanlarında faaliyet göstermesini yasakladığı açıklandı. Çelebi Hava Servisi ise karara karşı Hindistan’da dava açtı ve duruşma bugüne ertelendi.

Boykotun etkileyeceği alanlardan biri de turizm sektörüdür. Hindistan, Türkiye’de büyük bütçeli düğünleriyle tanınıyor ancak son günlerde birçok etkinlik iptal edildi ve sevilen şarkıcı Rahul Vaidya, bir düğün organizasyonunda sahne almaktan vazgeçti. Ayrıca Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT) Bombay, Türk üniversiteleri ve eğitim kurumlarıyla olan anlaşmalarını askıya aldığını duyurdu.

Reuters’ta yer alan habere göre Hindistan’da 13 milyon marketin ürün tedarikini yürüten distribütörler federasyonu AICPDF, Türkiye’den gelen bütün ürünlere karşı “süresiz ve topyekün” bir boykot başlattıklarını duyurdu. Boykot, Türk malı çikolata, reçel, bisküvi ve kişisel bakım ürünlerini kapsayacak.

Related Posts

Dünyanın en pahalı çantası 10 milyon dolara satıldı

Jane Birkin için tasarlanan orijinal siyah deri Birkin çanta, bugün düzenlenen online Sotheby’s müzayedesinde komisyonlar dahil 8,6 milyon euroya (yaklaşık 10 milyon dolar) alıcı bularak bugüne kadar açık artırmada satılan en pahalı çanta unvanıyla …

En güvenilir arabalar açıklandı: Tesla ve Volvo’yu rakip tanımadı, zirveye yerleşti

Güvenlik denince akla ilk gelen markalardan Volvo, bu kez zirvede değil. ABD’de sigorta şirketlerinin desteklediği bağımsız kuruluş IIHS’in yaptığı araştırma, Volvo’dan daha güvenli bir otomobil markasını ortaya koydu. İşte 2025’in en güvenli …

Kahve devi satışa çıktı, yatırımcılar kuyruğa girdi: Çantalarında milyar dolarlar var!

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden Starbucks, Çin’deki operasyonlarının bir kısmını devretmeye hazırlanıyor. Şirketin Çin birimi için milyarlarca dolarlık teklifler geldiği bildirildi. 10 MİLYAR DOLARLIK DEĞERLEME Starbucks’ın Çin birimi için …

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye’nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın ilk 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı.

ATM’den nakit çekimi ve para yatırmada limitler değişti: Hangi bankada limit ne kadar oldu?

Bankalar belli dönemlerde ATM’ler üzerinden yapılan nakit çekimi ve para yatırma limitlerini güncelliyor. Bankalarda para yatırma limitleri bir kez daha değişti. İki banka limiti 185.000 TL’ye kadar yükseltti.

“Yerel Yatırım Konuları Listesi” Resmi Gazete’de yayımlandı

​​​​​​​Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve bölgelerin rekabet güçlerini artırmak temel amaçlarıyla “Yerel Yatırım Konuları Listesi” hazırladı.