Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla

Covid-19 Aşıları ve Kalp Krizi Riski

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ani kalp krizi vakalarının, Covid-19 aşıları ve kalp-damar sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik uyarılarda bulundu. İngiltere ve İsrail’de yapılan uzun vadeli çalışmalar, aşı olan ve olmayan bireylerin karşılaştırıldığı sonuçlar ortaya koydu. Aşı olmayan bireylerde pıhtılı hastalık oranı, aşı olanlara göre 3 kat daha fazla.

Prof. Dr. Özlü, halk arasında Covid-19 aşıları ile kalp krizi arasında bir ilişki olup olmadığına dair endişelerin olduğunu belirtti. Yapılan uzun vadeli araştırmalar, aşı olan ve olmayan grupların karşılaştırılması sonucunda, aşıların pıhtı ile ilişkili kalp-damar, beyin-damar ve toplardamar sistem hastalıklarından koruyucu olduğunu gösterdi.

“AŞILANMAMAK DAHA BÜYÜK BİR RİSK”

Özlü, aşı olmamanın beraberinde getirdiği riskin çok yüksek olduğunu vurgulayarak, yapılan araştırmaların Covid-19 geçirenlerde pıhtı ile ilişkili hastalıkların arttığını gösterdiğini söyledi. Geniş kapsamlı çalışmalar, aşı ile ilgili spekülasyonların geçersiz olduğunu ortaya koyuyor.

“OBEZİTE VE SİGARA BAŞLICA RİSK FAKTÖRLERİ”

Özlü, günlük yaşamda obezite, sigara kullanımı ve diğer risk faktörlerinin hastalıkların ortaya çıkma sürecinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Hareketsizlik, beslenme bozukluğu, stres ve genetik faktörlerin de pıhtılı hastalıkların gelişiminde etkili olduğunu ifade etti. Obezite ve sigara kullanımının riski artıran başlıca faktörler olduğunu sözlerine ekledi.

Related Posts

Her 3 yetişkinden 1’i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: Uykusuzluk

Son yılların yükselen trendi “iyi yaş alma” veya “sağlıklı yaşlanma” konuları denilince akla sağlıklı beslenme ve egzersiz gelse de kaliteli uyku tam da bu ikilinin ortasında yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, yeterli ve kaliteli uyku hakkında “Sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurların başında gelir” yorumunu yapıyor.

Bel ağrısı nasıl geçer?

‘’Araştırmalar toplumun en az yüzde 80’inin yaşamlarının bir döneminde bel ağrısından şikayetçi olduğunu gösteriyor’’ diyen Op. Dr. Akkor bu yaygın sorunun nedenlerini ve tedavi
yollarını açıkladı.

Ekran süresi uzadıkça çocuklarda dikkat dağınıklığı ve dijital bağımlılık artıyor: Ekrandan uzak tutun

Yaz ayları yaklaşırken çocukların dijital araçlarla geçirdikleri vakit de artıyor. Uzmanlar aileleri çocukları uzun süre ekran başında tutmamaları konusunda uyarıyor.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Türkiye’de Her 1000 Ölümden 3’ü Astım Kaynaklı!

Astım kronik bir akciğer hastalığı. Dünya Astım Günü nedeniyle Türk TORAKS Derneği önemli bir açıklama yaptı.