Tesla, California’daki tesislerinde, özellikle ana Fremont fabrikasında tehlikeli atıkların doğru şekilde yönetilmediği iddiaları üzerine 1,5 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Bu durum, çevre dostu olmayı hedefleyen şirketlerin karşılaştığı çevresel zorlukları gözler önüne seriyor.
California’daki 25 ilçenin Tesla’ya açtığı hukuki işlem, şirketin tehlikeli atık kurallarına uymadığını, eski piller ve boya gibi çevreye zarar verebilecek malzemeleri, bunlarla doğru şekilde ilgilenecek tesislere göndermediğini iddia etti. Bu durum, gezegeni korumaya yardımcı olan teknolojiler üreten şirketlerin, kendi operasyonlarının çevreye zarar vermemesini de sağlaması gerektiği konusunda bir tartışma başlattı.
Tesla, atık yönetimi konusunda anlaşmaya vardı
Tesla, hiçbir yanlış yaptığını kabul etmeksizin değişiklik yapmaya karar verdi ve atıklarını daha dikkatli kontrol etme planları olduğunu duyurdu. Şirket, atık yönetim uygulamalarını önümüzdeki beş yıl boyunca gözlemleyecek dış bir firma tuttu. Bu hamle, Tesla’nın çevresel konularda nasıl davrandığını iyileştirmeye yönelik istekliliğini gösteriyor.
Tesla’nın California’da çevre konuları nedeniyle başı dertte olduğu ilk defa değil. 2021 yılında, Fremont’taki boya atölyesindeki hava kirliliği sorunları nedeniyle 1 milyon dolar ödemek zorunda kalmıştı. Bu olaylar, yeşil teknolojilerin üretimi ve sürdürülmesinin, diğer çevresel sorunlara neden olmadan gerçekleştirilmesinin zorluklarını vurguluyor. San Francisco Bölge Savcısı’nın bir açıklamasında, elektrikli otomobillerin gezegene daha iyi olduğu belirtilse de, bunların üretimi ve bakımının hala çok miktarda atık ürettiği ve bu atıkların doğru şekilde yönetilmesi gerektiği vurgulandı.