Titanyum kalp bir kişiyi 105 gün hayatta tuttu

Resmi Kyodo ajansının haberine göre, 40’lı yaşlarda, ciddi kalp yetmezliği bulunan Avustralyalı bir hastaya Kasım 2024’te Sidney’deki bir hastanede titanyum yapay kalbin takılması için 6 saatlik operasyon gerçekleştirildi.

Hastanın titanyum kalple 105 gün boyunca yaşamını sürdürdüğü ve bu sürenin, cihazın bir hasta vücudunda bulunduğu en uzun süre olduğu bildirildi. Şubat başında “titanyum yapay kalple hastaneden taburcu edilen ve dünyada ilk” olduğu kaydedilen hastaya donörden kalp nakli yapıldığı ve hastanın iyileştiği bildirildi.

Hastanenin kardiyoloğu Dr. Chris Hayward, cihazın kalp yetmezliği tedavisini değiştireceğini belirterek, “Gelecek 10 yıl içinde donör kalbi bulunmayan hastalar için yapay kalbin alternatif haline geldiğini göreceğiz” ifadesini kullandı.

JAPON UZMANLARDAN “MAGLEV” DESTEĞİ ALDILAR

Japonya’da “MagLev” teknolojisi uzmanlarından destek aldıklarını kaydeden Timms, “Japon uzmanlar ‘MagLev’ sistemi prensiplerinin öğretilmesine yardımcı oldular. (Japonların) MagLev uzmanlıkları, BiVacor’un cihazda mevcut MagLev konfigürasyonuna ulaşmasını sağladı” dedi.

Titanyum yapay kalbin geliştirilmesi projesinde, İbaraki Üniversitesinden Masuzawa Toru ile Gunma Üniversitesinden Kurita Nobuyuki’nin 2001’den beri aktif yer aldığı belirtildi.

Daha az hareketli parçaya sahip

Kanı vücuda ve akciğerlere pompalamak için manyetik olarak havalandırılan bir rotorun yer aldığı cihazda, Japonya’da projesi süren “MagLev” trenlerindeki teknoloji kullanılıyor.

Diğer yapay kalplere kıyasla daha az hareketli parçaya sahip titanyum kalbin, 10 yıl ya da daha fazla olmak üzere mevcut cihazlardan daha uzun dayanabileceği tahmin ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, kardiyovasküler hastalıklar her yıl dünya çapında yaklaşık 18 milyon kişinin ölümüne yol açarak, ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor.

Related Posts

BYD’den Türkiye kararı… Üretime ne zaman başlanacak?

Çinli otomobil devi BYD’nin Manisa’da fabrika kurup üretime başlayacağı tarih beklenirken şirketten açıklama geldi.

Mercedes’ten dev hata: 223 bin yüksek riskli araç acil geri çağrıldı

Güvenlik denince akla ilk gelen otomobil markalarından biri olan Mercedes-Benz, bu kez endişe verici bir sorunla gündemde. Aracınız sizi korumak yerine tehlikeye atabilir mi? Almanya’dan gelen son açıklamalara göre, özellikle belirli yıl aralıklarında üretilen araçlarda büyük bir risk ortaya çıktı.

Microsoft SharePoint’te kritik güvenlik açığı: 75’ten fazla şirket sunucusu hedefte

Microsoft SharePoint Server’da keşfedilen kritik bir sıfır gün güvenlik açığı, dünya genelinde yüzlerce sunucunun saldırıya uğramasına yol açtı. CVE-2025-53770 olarak takip edilen bu açık, Microsoft’un Temmuz 2025 güncellemelerinde kısmen düzelttiği …

WhatsApp’ta yeni dönem: Tek tıkla özetleyecek

WhatsApp yeni özellik için düğmeye bastı. Uygulamayı kolaylaştırması beklenen özellik yapay zeka destekli olarak çalışacak.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali için WANO Değerlendirmesi Tamamlandı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde, Dünya Nükleer Operatörler Birliği (WANO) tarafından gerçekleştirilen İşletmeye Hazırlık Değerlendirme (ORA) misyonu tamamlandı. Uzmanlar, santralin işletme aşamasına hazırlığını inceleyerek önerilerde bulundu.

James Webb Uzay Teleskobu evrenin bilinmeyenlerine ışık tutuyor

ABD Havacılık ve Uzay Ajansına (NASA) ait James Webb Uzay Teleskobu (JWST), 25 Aralık 2021’de fırlatılmasından bu yana evrene dair önemli bilimsel verilere ışık tutuyor.