Yabancıya konut satışı geriledi

TÜİK verilerine göre yabancıların Türkiye’den konut alımları azalıyor

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2024 yılına ilişkin açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, Mütekabiliyet Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından artan yabancıların konut alımlarında son iki yılda düşüş yaşandığı belirlendi.

Geçen yıl yabancılara yapılan konut satışları önceki yıla göre yüzde 32,1 azalarak 23 bin 781’e gerilerken, bu rakam son 7 senenin en düşük seviyesinde kaydedildi. 2024 yılında yabancılara en yüksek konut satışı aralık ayında 2 bin 418 ile gerçekleşirken, nisan ayında ise 1272 konut satıldı.

Uluslararası yatırımcılar Antalya’da yoğun ilgi gösterirken, İstanbul 8 bin 416 konutla en çok tercih edilen şehir oldu. Rusya-Ukrayna savaşının ardından Antalya’da 8 bin 223 konut, Mersin’de 2 bin 112 konut, Ankara’da 637 konut, Yalova’da 588 konut, Bursa’da 528 konut, Kocaeli’nde 417 konut, Aydın’da 389 konut, İzmir’de 381 konut ve Muğla’da 365 konut satıldı.

En çok konutu Ruslar aldı, onları İranlılar izledi

Geçen yıl en fazla konut alan ülke vatandaşları 4 bin 867 konutla Ruslar oldu. İranlılar 2 bin 166 konutla ikinci sırada yer alırken, onları sırasıyla Ukraynalılar, Iraklılar, Almanya vatandaşları ve Kazakistan uyruklular takip etti.

Azerbaycan, Suudi Arabistan, Çin, ABD, Afganistan, İngiltere, Kuveyt, Filistin, Mısır, Özbekistan, İsrail, Ürdün, İsveç ve Hollanda da ilk 20’de yer alan diğer ülkeler arasında yer aldı.

Rekor 2022’de kırıldı

2022 yılında 67 bin 490 konut satılarak rekor kırılırken, bu yılda her 100 konutun 4,5’i yabancılara satıldı. Uluslararası yatırımcılar önceki yıllarda 35 bin 5, 58 bin 576 ve 40 bin 812 konut almıştı.

Yabancıların konut alımındaki düşüş nedenleri

GİGDER Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, yabancıların konut alımlarındaki azalmanın sebeplerini yüksek fiyatlar, karmaşık ikamet ve vatandaşlık süreçleri, rakip ülkelerin çekici politikaları, yetersiz tanıtım ve yatırımcı dostu vize programlarının olmaması olarak belirtti. Üyelerinin çoğunluğunun Türkiye’de konut almaya yönelik algısının olumsuz olduğunu aktardı.

2024’te 2,1 milyar dolar gelir beklentisi

Tekçe, Türkiye’deki yüksek konut fiyatlarının uluslararası yatırımcıları diğer ülkelere yönlendirdiğini ifade ederek, 2024’te yabancıların 2,1 milyar dolarlık konut alımı yapacağını tahmin ettiklerini belirtti. Tekçe ayrıca, Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımlarının 3,8 milyar dolar olduğunu ve gelecek yıllarda uluslararası ilginin artacağını düşündüklerini paylaştı.

Related Posts

Trump’ın tarife resti piyasaları gerdi: Gözler ADP verilerinde!

ABD Başkanı Trump’ın gümrük tarifelerinde yeni bir erteleme düşünmediğini açıklaması, küresel piyasalarda risk iştahını düşürdü. Yatırımcılar Fed’in faiz kararlarına yön verecek ADP istihdam verisini bekliyor. Öte yandan tahvil faizleri gerilerken altın yeniden yükselişe geçti.

Fed Başkanı Powell: Tarifelerin enflasyona etkisi bu yaz görülecek

Fed Başkanı Powell: Tarifelerin enflasyona etkisi bu yaz görülecek

‘Çok fazla genel müdür’ var diyen banka 230 kişiyi işten çıkaracak

Hollandalı finans devi ING, üst düzey yöneticilerin sayısının fazlalığını neden göstererek toptan bankacılık bölümünde 230 pozisyonu kapatma kararı aldı.

İran-İsrail savaşı gübre ve mazot fiyatlarını uçurdu: Tarımda yeni zam riski!

Gübre ve mazot fiyatlarındaki artış, tarım sektöründe maliyetleri yükseltti. Üretici ve market arasındaki fiyat farkları dikkat çekiyor. Uzmanlar, çiftçilerin desteklenmesinin önemine vurgu yapıyor.

Akaryakıt fiyatlarında son durum: Benzin, motorin ve LPG’ye zam, indirim var mı?

Akaryakıt fiyatlarında son durum: Benzin, motorin ve LPG’ye zam, indirim var mı?

‘Enflasyon düşüyor %20’leri göreceğiz’

Enflasyonla mücadelede sergilenen ‘tavizsiz duruşa’ dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enflasyon, bir yıldır kesintisiz olarak geriliyor. Mayıs ayında yıllık enflasyon son 3.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Yıl sonunda enflasyonda 20’li rakamları görmeyi bekliyoruz” dedi.